„Predstavujeme“ : Branislav Kotvan

Dnes pokračujeme v pravidelnej rubrike „Predstavujeme hráčov HK91 Senica“. Dnešným objektom rozhovoru bude žiak siedmeho ročníka Branislav Kotvan (26.7.2001). Aj pri tak mladom veku toho stihol skutočne veľa. Za štyri roky v majstrovských zápasoch žiackych súťažiach zaznamenal za HK91 Senica v 104 zápasoch 277 bodov (157 gólov a 120 asistencií)! Má značnú zásluhu na úspechoch senických mužstiev v ktorých nastupuje a tak tu dostáva priestor pre rozhovor.

Aj v dnešnom rozhovore musíme začať aktuálnym dianím v tejto sezóne. Tvoj štart do sezóny sa ti vydaril a dávaš množstvo gólov a bodov (43gólov+24asistencií). Ako to hodnotíš ty sám.

Táto sezóna je zatiaľ dobrá a  darí sa mi hlavne u mladších žiakov a tam mi veľmi pomáhajú hlavne Martin Gergel, Lívia Kúbeková a Richard Šeliga pri tých mojich góloch. Sme dobrý kolektív aj keď niekedy ti najmenší občas trochu viac vymýšľajú a neberú tie zápasy príliš vážne.

Pred sezónou bola tak trochu obava, že druhá liga bude pre naše mužstvá tak trochu málo. Máš už vlastnú skúsenosť tak sa k tomu môžeš vyjadriť.

Je to zápas od zápasu iné napríklad Petržalka a Rim.Sobota sú skutočne slabé. Ostatné mužstvá sú dosť kvalitné. Teraz naposledy, čo sme hrali s Prievidzou tá bola veľmi dobrá. Vedeli rýchlo korčuľovať vo väčšom počte. Boli sme aj oslabení o M.Gergela a tak sme nečakane doma prehrali.

Si hráčom mladších aj starších žiakov a vo výkonnosti mužstiev veľký rozdiel. Skôr panuje názor, že by si mal hrať za starších kvôli nárastu tvojej výkonnosti. Kde by si radšej nastupoval.

Radšej by som hral za starších tam je kvalitnejší a tvrdší hokej. Je jasné, že keď hrám za mladších tak tréneri odo mňa očakávajú góly a tým aj body pre naše mužstvo.

Máš poriadne nabitý program hrávaš na striedavý štart aj za Trnavu v sobotu a nedeľu za naše mužstvo. Je veľký rozdiel teda medzi hokejom v sobotu a nedeľu. Aj v Trnave však dávaš góly. (5gólov+10asistencií)

V Trnave hrám za 8.ŠHT a tam je množstvo aj deviatakov. A je problém sa tam presadiť, mám tam väčší rešpekt pri hre aj kvôli starším a väčším obrancom.

Aby toho nebolo málo hrávaš aj extraligu v  hokejbale za Gajary a v spojení s hokejom, kde odohrávaš množstvo minút a tak sa musí zákonite ozvať aj únava.

Ja už to tak ani nevnímam a nie je deň, aby ma niekde niečo nebolelo. Už som si na to zvykol.

Na moment sa vrátim k  hokejbalu. V čom si myslíš, že pre tvoj hokej taký užitočný a má podiel na tvojich úspechoch?

Určite mi pomáha hlavne v rýchlosti a veľmi sa tam nabeháme. Nie je možné tam stáť a treba byť stále v pohybe. Tam sa nedá odrážať ako pri korčuľovaní v hokeji.

Dávaš skutočne enormne veľa gólov a neviem či prezradíš svoj recept na to ako gól dosiahnuť. Snažíš sa sledovať brankára alebo už vieš dopredu kam to dáš.

Neviem to presne povedať a vždy pozerám samozrejme na brankára a okolo seba, či mám čas niečo vymýšľať alebo nie. Keď je brankár vzadu tak strieľam a keď je vpredu tak sa snažím zakončiť technicky.

Je poznať za tie roky čo ťa vidím z hladiska, že mimoriadne zle znášaš prehry a snažíš sa neprehrávať. Je to pre tvoju výkonnosť dôležité a ovplyvňuje ťa to v zápase.

Je to pravda a preto sa snažím svojím výkonom v zápase sa prehrám radšej vyhýbať.

Máš veľa skúseností z rôznych kempov u nás aj trebárs v Kanade z minulých rokov. Sú tieto akcie pre teba dôležité a naučili ťa aj oni byť lepším hokejistom.

Určitý podiel na tom môže byť, ale ja do zápasu nejdem s tým cieľom dať trebárs osem gólov. Pre mňa je najdôležitejšie vyhrať v zápase.

Je jasné, že máš v mužstvách ktorých nastupuješ obľubených spoluhráčov. Ak by bola taká možnosť , s kým by si rád hral v útoku ?

Ja by som rád hral v starších s  Adamom Pavelkom a  Martinom Hercogom, ale tí tam majú v  útoku teraz Adama Barana a  tak sa to nedá. V mladších sa mi dobre hrá s  Martinom Gergelom. On vie dobre vyhodnotiť hernú situáciu a dokáže dobre nahrať.

Aj keď si len siedmak, tak už dlho hráš hokej. Pamätáš si na svoje začiatky. Kto určoval tvoj vývoj v hokeji a ktorí tréneri majú podiel na tvojom hokeji.

Hokej hrám už od štyroch rokov a v začiatkoch pri tréningoch to bol P.Klečko, J.Krišák, A.Miklík a aj B.Záhumenský. Sú to všetko kvalitní tréneri a v tréneroch nie je žiadny problém.

Máš ešte nejaký ďalší šport v ktorom si dobrý alebo je to len hokej.

Hral som aj futbal, ale to len cez leto. Hokej je pre mňa priorita a nebral by som iný šport. Hrám však hokejbal, inline-hokej, florbal ,tenis a rád mám aj billiard.

Navštevuješ ako divák aj zápasy Dukly Senica a určite sleduješ hru hráčov aj v NHL. Od koho čerpáš skúsenosti pre hru.

V  Senici je najlepší Martin Kalináč a vo svetovom meradle Tomáš Tatár.

Čo by si chcel dosiahnuť v hokeji. Máš už nejaký vysnený cieľ?

Keď som bol mladší tak som možno myslel aj na NHL. Tento cieľ mám aj teraz, ale nezdá sa mi príliš reálny a len málo hráčov sa tam dostane. Dobrá je trebárs aj česká liga a aj tam by nebolo zlé sa dostať.

Vďaka za rozhovor a veľa šťastia v  dosiahnutí svojích cieľov

8.12.2014. – Senica

autor rozhovoru : Jaroslav Šustek